Κριτική για το «X-Men: Apocalypse»

Από τον Νίκο Γαργαλάκο

Έχοντας την άχαρη αποστολή να μη μείνει στη σκιά του προκατόχου του (η σειρά της Marvel έπιασε ιστορικό υψηλό με την προσθήκη του πολύ καλού «X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος»), το «X-Men: Απόκαλιψ» επιστρατεύει τον αρχαιότερο «μεταλλαγμένο» στα χρονικά, ο οποίος αφυπνίζεται από τον αιώνιο λήθαργό του για να βρεθεί προ της ψυχροπολεμικής πραγματικότητας των 80’s. Η αποστροφή που του προκαλεί αυτή η εμπειρία είναι αρκετή ώστε να αποφασίσει την καταστροφή και κατόπιν την ανοικοδόμηση του κόσμου.

Η ταινία ξεκινά μοιράζοντας τον χρόνο ανάμεσα σε ήρωες που περπατούν σε διαφορετικά μονοπάτια. Αυτά συγκλίνουν και τελικά ενώνονται άκρως φυσικά, προσομοιάζοντας με κομμάτια ψηφιδωτού. Ο σκηνοθέτης Μπράιαν Σίνγκερ δίνει συνειδητοποιημένα βάρος σε συγκεκριμένα πρόσωπα, το προφίλ των οποίων του δίνει πρόσφορο έδαφος για την προώθηση της πλοκής και των χαρακτήρων, και τα πλαισιώνει συνετά, αιτιολογώντας ακόμη και τις θεαματικές «εισόδους». Εξίσου προσεγμένες είναι οι αναλογίες περίτεχνης δράσης, λεπτού δράματος και -περιορισμένου- κωμικού στοιχείου, που εμπλουτίζονται από τα οπτικά εφέ. Όσο για το βασικό θέμα, είναι μεν κοινότοπο, όμως το αεικίνητο σενάριο σε συνδυασμό με την πειστική διατύπωση της φασίζουσας φιλοσοφίας του «κακού», διαφυλάσσουν τη θελκτικότητά του. Το κερασάκι στην τούρτα προστίθεται από το πρωταγωνιστικό τρίο, όπου Μακ Αβόι, Λόρενς και –κυρίως– Φασμπέντερ βρίσκονται σε ερμηνευτικά κέφια.

Μολαταύτα, το μέλλον εδώ μοιάζει προδιαγεγραμμένο (βλέπε «Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος»), δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με το αν, επί της ουσίας, υπάρχει διακύβευμα. Επιπλέον, το «Απόκαλιψ» αδυνατεί να κάνει σχολιασμό με τον τελεσφόρο τρόπο του παρελθόντος (σ.σ. η έκφραση του δριμέος κατηγορώ για τον ρατσιστικό αφορισμό του διαφορετικού είναι ίσως το αποκορύφωμα όλης της σειράς), όμως τέτοια πισωγυρίσματα δεν αρκούν για να του στερήσουν τον τίτλο της καλύτερης φετινής υπερηρωικής ταινίας· ένα παράσημο που δυστυχώς λίγοι είναι πρόθυμοι να του απονείμουν τη δεδομένη στιγμή.

Βαθμολογία: 3/5

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s