Κριτική για το «Bone Tomahawk»

Από τον Νίκο Γαργαλάκο

Όταν δύο κάτοικοι μιας μικρής, φιλήσυχης κωμόπολης της Άγριας Δύσης πέφτουν θύματα απαγωγής μιας μυστηριώδους άγριας φυλής κανίβαλων, τέσσερις άνδρες τους παίρνουν στο κατόπι. Το «Τσεκούρι από Κόκκαλο» του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθετικά Σ. Κρεγκ Ζάλερ ανάγεται σε μια ιδιαίτερα θελκτική κινηματογραφική πρόταση χάρη στην πρωτότυπη ιδέα μείξης δύο φαινομενικά ασύνδετων ειδών, την οποία εφαρμόζει επιτυχώς.

Η σεναριακή υποδομή, κυρίως μέσω των ευρηματικών διαλόγων, προικίζει το κάθε μέλος της ομάδας «διάσωσης» με τα απαραίτητα συστατικά ώστε η «εκστρατεία» τους επί εχθρικού εδάφους να συνεπάρει τον θεατή. Εδώ οι χολιγουντιανές συνταγές απουσιάζουν, καθώς οι ήρωες είναι ανθρώπινοι, γεμάτοι τρωτά σημεία. Έτσι, η απόδοσή τους ανάγεται σε πρόκληση για τους ηθοποιούς, οι οποίοι, με προεξέχοντες τον Κερτ Ράσελ (πολύ ταιριαστός στον ρόλο του ευσυνείδητου σερίφη) και τον Ρίτσαρντ Τζένκινς (δίνει μια πιο ανάλαφρη πινελιά). Παράλληλα, το γουέστερν στοιχείο μπλέκεται προσεκτικά με αυτό του τρόμου (δεν λείπουν οι ακραίες σκηνές βίας), χρησιμοποιώντας ως μαγιά το οξυδερκές μαύρο χιούμορ, για ένα αρκούντως συνεκτικό αποτέλεσμα.

Σπεύδοντας… βραδέως, στους ρυθμούς των τεσσάρων συνοδοιπόρων, αλλά με το σταδιακό τους δέσιμο και την απολαυστική γεύση του απρόβλεπτου να τη συνοδεύει, η ταινία αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις ώσπου, πλησίον του φινάλε, οι αφηγηματικές της αρετές εξαντλούνται. Μοιραία ανακυκλώνει τον εαυτό της, πλατειάζοντας επικίνδυνα, δίχως να επαληθεύει απόλυτα την προσμονή του θεατή, παρά την επιστροφή στη γρήγορη δράση. Τελικά, ο ρόλος της άλλης πλευράς, δηλαδή αυτής των «αγρίων», δεν δικαιώνει τις υψηλές προσδοκίες για το λίκνο των κινήτρων της, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τη μετάβαση σε μια πειστική, αμιγώς «horror» ατμόσφαιρα. Όσο για τη λύση του μύθου που υπογράφει ο Ζάλερ, δεν επιτυγχάνεται υπό ρεαλιστικές συνθήκες, ερχόμενη σε αντίθεση με τη μέχρι πρότινος διάθεσή του να μην ενδώσει στην επιστράτευση ακαταγώνιστων ηρώων. Μολαταύτα, το συναρπαστικό ταξίδι αποζημιώνει με το παραπάνω, σε ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο πρώτο δείγμα γραφής.

Βαθμολογία: 3,5/5

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s