Κριτική: «Better Call Saul» — 5η σεζόν

Από τον Νίκο Γαργαλάκο

Η πολυαναμενόμενη πέμπτη σεζόν του «Better Call Saul» κατέφθασε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες στα τέλη Φεβρουαρίου και έγινε η καλύτερη συντροφιά για την περίοδο της καραντίνας. Το Film Planet παρακολούθησε τις νέες περιπέτειες του δικηγόρου Τζίμι Μακ Γκιλ, που πλέον ασκεί τα καθήκοντά του ως Σολ Γκούντμαν, της συντρόφου -και συναδέλφου- του Κιμ Γουέξλερ και των υπόλοιπων χαρακτήρων που κοσμούν το πρίκουελ του «Breaking Bad», και κάνει τον τελικό απολογισμό. Σε αυτούς τους δύο μήνες προλάβαμε να τους δούμε να αλλοιώνονται, να βιώνουν τραύματα και να εμφανίζουν νέες πτυχές. Στην περίπτωση του Τζίμι, αξίζει να πούμε ότι η διαδικασία μετάβασης στον ανήθικο δικηγόρο Σολ δεν αποδεικνύεται τόσο γραμμική όσο θα περιμέναμε. Παράλληλα, είδαμε νέα πρόσωπα να αναδεικνύονται σε μεγάλους ανταγωνιστές. Στην τελική ευθεία, απολαύσαμε με κομμένη την ανάσα τρία καθηλωτικά επεισόδια που ανέβασαν τον πήχη της σειράς στα ύψη, φέροντας την υπογραφή του διδύμου των αρχι-δημιουργών της, Βινς Γκίλιγκαν και Πίτερ Γκουλντ.

Τι καταφέρνει λοιπόν ο πέμπτος κύκλος του «Πάρε τον Σολ» σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν και πόσο ψηλά κατατάσσεται ανάμεσα στις τηλεοπτικές παραγωγές των τελευταίων χρόνων; Ας τα πάρουμε από την αρχή, αφού πρώτα προειδοποιήσουμε τους… ανυποψίαστους: Το κείμενο περιέχει SPOILERS!

• Επεισόδιο #1: «Magic Man»

Κριτική: «Better Call Saul» — 5η σεζόν

Βαθμολογία: 3,5/5

Ο πέμπτος κύκλος ξεκινά με ένα από τα συνήθη άλματα στο μέλλον. Είναι το μοναδικό flash forward της σεζόν και ένα από τα εκτενέστερα που έχουμε παρακολουθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς. Στις προηγηθείσες πρόδρομες αφηγήσεις, οι Γκίλιγκαν-Γκουλντ και η ομάδα τους είχαν φροντίσει να χτίσουν αριστοτεχνικά τη σιωπηλή ένταση και την αγωνία γύρω από εύθραυστη κάλυψη του πάλαι ποτέ μεγαλοδικηγόρου Σολ Γκούντμαν, ο οποίος εμφανίζεται να εργάζεται υπό νέα ταυτότητα σε ένα αρτοποιείο στην πολιτεία της Νεμπράσκα. Σε αυτή την ανιαρή καθημερινότητα, ο πρώην Τζίμι/Σολ και νυν Τζιν (Μπομπ Όντενκερκ) έχει αποστερηθεί κάθε χαρισματική πτυχή του και είναι ξεκάθαρα η σκιά του παλιού του εαυτού· ένας φοβισμένος ανθρωπάκος. Σε παλαιότερα αποσπάσματα, ο θεατής είχε νιώσει τον αόρατο κλοιό να σφίγγει γύρω από τον φυγά πρωταγωνιστή, σαν ωρολογιακή βόμβα που ήταν θέμα χρόνου να εκραγεί. Σε αυτό το επεισόδιο οι φόβοι μας για την αποκάλυψη του παρελθόντος του επιβεβαιώνονται με τον πιο κυνικό τρόπο, όταν ένας ταξιτζής τον αναγνωρίζει και αρχίζει να παίζει «παιχνίδια» μαζί του. Μέσα σε όλη αυτή την κλιμάκωση, έχουμε την πάντα ευπρόσδεκτη παρείσφρηση του τελευταίου (;) cameo του πρόσφατα χαμένου Ρόμπερτ Φόρστερ (ως ο ειδικός στις «εξαφανίσεις» καταζητούμενων που επιθυμούν να κάνουν… restart στις ζωές τους) και ένα αγωνιώδες cliffhanger που μας αφήνει με την αγωνία για το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση ο Τζίμι.

Σας φαίνεται ότι φλυαρήσαμε πολύ για μια ολιγόλεπτη σκηνή που λαμβάνει χώρα πριν πέσουν καν οι τίτλοι αρχής; Και όμως όχι, αν σκεφτεί κανείς ότι πλην αυτής, η χάραξη πορείας του πρώτου επεισοδίου της πέμπτης σεζόν είναι πολύ πιο ομαλή. Στο «Magic Man», οι κεντρικοί χαρακτήρες βρίσκονται εκεί που τους αφήσαμε στο τέλος του προηγούμενου κύκλου. Ο Τζίμι έχει αλλάξει το όνομά του σε Σολ Γκούντμαν, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της αμφιλεγόμενης νέας επαγγελματικής του περσόνας. Η ανορθόδοξη στρατηγική που σκαρφίζεται για να προσελκύσει πελατεία ξαφνιάζει τη συμβία του, Κιμ (Ρία Σίχορν), η οποία μετ’ εκπλήξεως διαπιστώνει την επίδραση που μπορεί να έχει η νέα προσέγγιση του Τζίμι ακόμη και στην ίδια.

Ο Γκας Φρινγκ (Τζιανκάρλο Εσποσίτο) αναγκάζεται να αναστείλει για κάποιο διάστημα τις μυστικές εργασίες για την κατασκευή του δικού του υπερ-εργαστηρίου κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, το οποίο μελλοντικά θα του επιτρέψει να παρακάμψει το μεξικανικό καρτέλ και να αναλάβει τα ηνία της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών. Αιτία είναι ο εκπρόσωπος της οικογένειας Σαλαμάνκα, Λάλο (Τόνι Ντάλτον), ο οποίος έχει γίνει η σκιά του Γκας, κατασκοπεύοντας σε συστηματική βάση τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων του. Στο τελευταίο επεισόδιο της προηγούμενης σεζόν, η έρευνα αυτή τον είχε οδηγήσει στα ίχνη του αρχιεργολάβου Βέρνερ Ζίγκλερ, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος για την επίβλεψη της κατασκευής του μυστικού εργαστηρίου του Φρινγκ. Ήταν τότε που ο Ζίγκλερ, σε μια κρίση νοσταλγίας για την οικογενειακή εστία είχε προβεί στο απονενοημένο διάβημα, δραπετεύοντας από τo εργοτάξιο. Μάλιστα ο Λάλο είχε καταφέρει να τον εξαπατήσει διά τηλεφώνου, αποσπώντας του πληροφορίες για το άκρως απόρρητο έργο, μέχρις ότου ο γνωστός μας Μάικ Έρμαντραουτ (Τζόναθαν Μπανκς) προλάβει τα χειρότερα τερματίζοντας την τηλεφωνική κλήση. Μετά από όλο αυτό τον χαμό, ο Γκας είχε διατάξει την εκτέλεση του Ζίγκλερ, εντολή στην ο οποία υπάκουσε απρόθυμα ο Μάικ.

Στο «Magic Man», ο Γκας καλείται να λογοδοτήσει όχι μόνο για τα όσα αινιγματικά έχει αποκαλύψει ακουσίως ο Ζίγκλερ στον Λάλο, αλλά και για την κατώτερη ποιότητα μέρους της κοκαϊνης που έχει διακινήσει, τμήμα της οποίας έχει φτάσει και στους Σαλαμάνκα. Ενώπιον του Λάλο και του υψηλόβαθμου μέλους του καρτέλ Χουάν Μπόλσα, ο Φρινγκ ισχυρίζεται ότι ο Ζίγκλερ είχε προσληφθεί για την κατασκευή ενός σύγχρονου ψυκτικού συγκροτήματος για τα κοτόπουλα της αλυσίδας εστιατορίων του, Los Pollos Hermanos, υπό την επίβλεψη του Μάικ. Κατηγορεί ωστόσο τον Γερμανό πολιτικό μηχανικό ότι διέφυγε με κλεμμένο εμπόρευμα κοκαΐνης, την οποία ακολούθως ο Γκας αντικατέστησε με μεθαμφεταμίνη τοπικής παραγωγής. Ο Λάλο αποδέχεται τις εξηγήσεις, αλλά δεν έχει πεισθεί. Συνεχίζει να αναζητά τον «λάκκο της φάβας» στις δραστηριότητες του «κοτοπουλά» και εστιάσει στον μυστηριώδη ρόλο του δεξιού χεριού του Γκας, Μαικ. Ο τελευταίος συνεχίζει να ταλανίζεται από το ηθικό βάρος της δολοφονίας του Βέρνερ και αποστρέφεται την απάθεια με την οποία την αντιμετωπίζει ο Γκας.

Συνολικά, το εναρκτήριο επεισόδιο επιτελεί το σκοπό του, δίχως να χρειάζεται να ανεβάσει τους τόνους ή να ξοδέψει πολλούς άσσους από το μανίκι του συγγραφικού διδύμου. Στο τέλος της τέταρτης σεζόν, η διαρροή πληροφοριών από τον εργολάβο Βέρνερ προμήνυε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Χάρη στο φαινομενικά πειστικό «μπάλωμα» των καταστάσεων και τη συγγνώμη του Φρινγκ, το «Magic Man» φρενάρει έξυπνα τον χείμαρρο των εξελίξεων σε αυτό το μέτωπο. Παράλληλα πράττει και τα προφανή, όπως το να μας δίνει μια πρώτη γεύση για την πορεία και τα μονοπάτια που πρόκειται να εξερευνήσει ο Τζίμι ως Σολ και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της σειράς, αλλά και τις πρόσφατες αφίξεις που αναμένεται να πάρουν ρόλο πρώτου βιολιού (ο Λάλο σε ρόλο δαιμόνιου «ντετέκτιβ»-σαμποτέρ των επιδιώξεων του Γκας μοιάζει έτοιμος να αναδειχθεί στον βασικό ανταγωνιστή του κύκλου).

• Επεισόδιο #2: «50% Off»

Κριτική: «Better Call Saul» — 5η σεζόν

Βαθμολογία: 3,5/5

Ο Τζίμι έχει επισκεφθεί μια υποβαθμισμένη γειτονιά όπου συχνάζουν περιθωριακοί μικροκακοποιοί, αναζητώντας πελάτες. Στην αρχή τους προσελκύει μοιράζοντάς τους δωρεάν τα μη ανιχνεύσιμα κινητά τηλέφωνα που τον είχαμε δει να εμπορεύεται παλαιότερα. Όταν αυτά εξαντλούνται, το ενδιαφέρον των υποψήφιων πελατών εξανεμίζεται. Σαν έσχατη λύση για να τους προσελκύσει, ο Σολ υπόσχεται προσωρινή έκπτωση 50% στις υπηρεσίες του για μη βίαια κακουργήματα.

Το δεύτερο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου ξεκινά υιοθετώντας έναν πιο ανάλαφρο και χιουμοριστικό τόνο που παραπέμπει στο ξέγνοιαστο παρελθόν της σειράς. Μας ξεναγεί στις αλυσιδωτές συνέπειες του διαφημιστικού κόλπου, προτού σοβαρέψει απότομα και εκτοξεύσει το σασπένς στα ύψη χάρη σε μια πολύ πειστική επίδειξη δύναμης του Γκας. Ο «κοτοπουλάς» θέλει να ξέρει επακριβώς τι σχεδιάζει ο Λάλο, και για αυτό πιέζει ανελέητα τον μυστικό πληροφοριοδότη του, Νάτσο Βάργκα (Μάικλ Μάντο). Φοβούμενος για την ασφάλεια της οικογένειάς του, ο τελευταίος θα λάβει ακραία μέτρα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Λάλο. Την ίδια στιγμή, τα παρορμητικά σχέδια και τα παμπόνηρα τεχνάσματα του Τζίμι αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς επαγγελματικά, ωστόσο η Κιμ παραμένει επιφυλακτική απέναντί του. Μέσα σε όλα αυτά, ο Μάικ αρχίζει να χάνει την ψυχραιμία του και να κάμπτεται από το ψυχολογικό βάρος των προηγηθεισών ενεργειών του.

Το «50% Off» έχει περισσότερες δόσεις ανέμελου χιούμορ από τον μέσο όρο της σειράς, πόσω μάλλον του συγκεκριμένου -πιο σκοτεινού- κύκλου, ιδιαίτερα ακολουθώντας την ξέφρενη, προδιαγεγραμμένη πορεία δύο αφελών χρηστών ναρκωτικών που παρασύρονται από την εκπτωτική προσφορά του Σολ. Αυτή η πιο ανάλαφρη νότα οδηγεί μέχρι μια αρκετά ειρωνική σύμπτωση, η οποία θα θέσει σε επισφαλή θέση το απόθεμα σε ένα από τα ναρκόσπιτα της οικογένειας Σαλαμάνκα και θα δώσει την ευκαιρία στον Νάτσο να αναδειχθεί σε πρόσωπο εμπιστοσύνης. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα επεισόδιο που προχωρά την ιστορία μισό βήμα μπροστά σε όλα τα μέτωπα, επιβεβαιώνοντας ότι ο ιδεαλιστής Τζίμι ΜακΓκιλ αποτελεί παρελθόν και ο άπληστος καταφερτζής Σολ Γκούντμαν ήρθε για να μείνει. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός έχει μεταλλαχθεί πλήρως, αλλά περισσότερο ότι βρίσκεται εν μέσω ριζικών ζυμώσεων, εκδηλώνοντας νέα στοιχεία χαρακτήρα και διατηρώντας σε λανθάνουσα -ως επί το πλείστον- κατάσταση τον παλιό του εαυτό.

• Επεισόδιο #3: «The Guy for This»

Κριτική: «Better Call Saul» — 5η σεζόν

Βαθμολογία: 4,5/5

Ο Τζίμι περπατά αμέριμνος τον δρόμο της επιστροφής από το δικαστήριο, κρατώντας στο χέρι ένα παγωτό χωνάκι, σαν αθώο παιδί. Ξαφνικά εμφανίζεται ο Νάτσο, ο οποίος εξαναγκάζει τον δικηγόρο να μπει στο αυτοκίνητό του και τον παραδίδει στον Λάλο. Όταν ο Τζίμι επιστρέψει στο σημείο από όπου τον παρέλαβε ο Νάτσο, το παγωτό έχει λιώσει και χιλιάδες μυρμήγκια έχουν συρρεύσει, κατακλύζοντας το σημείο. Ένας λεπτός συμβολισμός της χαμένης αγνότητας του Τζίμι, η οποία βρίσκεται πλέον σε αποσύνθεση.

Ο Λάλο τείνει χείρα συνεργασίας στον δικηγόρο και εκείνος την αποδέχεται επιφυλακτικά, αλλά και με το… αζημίωτο. Οι στιχομυθίες Σολ-Λάλο είναι μπολιασμένες με σαρκαστικό χιούμορ και επιδέξια ηθοποιία (Μπομπ Όντενκερκ και Τόνι Ντάλτον δίνουν μια ερμηνευτική πρόγευση του τι μας περιμένει στα επόμενα επεισόδια), ενώ ο Σολ εμφανίζεται ανακουφισμένος που το κίνητρο της συνάντησης δεν ήταν τόσο… hardcore όσο περίμενε.

– Λοιπόν, ο Ιγκνάσιο κι εγώ έχουμε μια δουλειά για σένα.
– Αλήθεια;
– Έχουμε ένα νομικό πρόβλημα.
– Νομικό πρόβλημα; Τέλεια! Χαίρομαι… Για μια στιγμή, νόμισα ότι θα κατάπινα καπότες γεμάτες ηρωίνη!
– Όχι. Ίσως αργότερα!

Ο Σολ αντιδρά με ένα ενστικτώδες μισοτελειωμένο χαχανητό στο πείραγμα του Λάλο, μόνο για να το συμμαζέψει όπως όπως μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα, παραδομένος στην ταραχή της συνειδητοποίησης ότι αυτός ο αστεϊσμός μπορεί εύκολα να αποδειχθεί προφητικός. Η απόφασή του σηματοδοτεί την επέκταση των δραστηριοτήτων του σε αχαρτογράφητη περιοχή, αφού πλέον είναι στρατολογημένος στην υπηρεσία των συμφερόντων του μεξικανικού καρτέλ που δύσκολα θα του επιτρέψει να απεμπλακεί.

Αργότερα, βλέπουμε τον Τζίμι και την Κιμ να ρεμβάζουν στο μπαλκόνι με μπίρες ανά χείρας, τη στιγμή που ο φακός παίζει με τις μεταξύ τους αποστάσεις σαν να θέλει να μας πει ότι οι δυο τους ακολουθούν αποκλίνουσες πορείες. Η ίδια θέλει να σπαταλά όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο στην εκπροσώπηση του τραπεζικού κολοσσού Mesa Verde και να τον επενδύει σε υποθέσεις ανυπεράσπιστων πελατών που αναλαμβάνει αφιλοκερδώς. Ο δεύτερος, έχει μόλις διανύσει την πιο επικερδή του ημέρα ως Σολ. Και ένα τείχος αμηχανίας αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσά τους, όμως για την ώρα οι δυο τους έχουν τον τρόπο να το παρακάμπτουν και να εκτονώνουν την ένταση χάρη σε έναν ολότελα δικό τους κώδικα επικοινωνίας (όπως θα δούμε στην επανάληψη της ίδιας σκηνής στο τέλος του επεισοδίου).

Η Κιμ σύντομα θα κληθεί να παραμερίσει εκ νέου τις προτεραιότητές και τα πιστεύω της για αντιμετωπίσει τα νομικά προβλήματα της Mesa Verde. Η τράπεζα ψάχνει τον τρόπο ώστε να εκτοπίσει έναν πεισματάρη ντόπιο από τη γη του, όπου προορίζει να αναγείρει το νέο της τηλεφωνικό κέντρο, φέρνοντας την Κιμ αντιμέτωπη με φλέγοντα ηθικά διλήμματα. Ταυτόχρονα, ο Σολ συναντά δύο παλιούς -ή μήπως είναι σωστότερο να πούμε μελλοντικούς;- γνώριμους από το «Breaking Bad», στο πρόσωπο των Χανκ Σρέιντερ (Ντιν Νόρις) και Στιβ Γκόμεζ (Στίβεν Μάικλ Κιεζάντα). Το αστυνομικό δίδυμο της Δίωξης εισβάλλει με φόρα στο «Better Call Saul», σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σε ένα απολαυστικό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, ο Σολ υπηρετεί το σχέδιο του Λάλο και δασκαλεύει το βαποράκι Ντομίνγκο (σ.σ. ο μελλοντικός «Κρέιζι Έιτ» είναι άλλο ένα πρόσωπο από τον κόσμο του «Breaking Bad») να «καρφώσει» στις αρχές κάποιες από τις μυστικές καβάτζες του Γκας Φρινγκ. Στόχος του Λάλο είναι να βλάψει οικονομικά τον Φρινγκ, ώστε να πάψει να είναι προσοδοφόρος για το καρτέλ. Όλα αυτά υπό το άγρυπνο, ιεροεξεταστικό βλέμμα του «κοτοπουλά», που φυσικά γνωρίζει τα πάντα για την πλεκτάνη αλλά αποφασίζει να υπομείνει το χτύπημα προκειμένου να μην αρθεί η κάλυψη του πληροφοριοδότη του, Νάτσο.

Βάλτε, τέλος, στο σεναριακό «μίξερ» και τον περιπλανώμενο Μάικλ, που είναι απαγορευτικός στόχος ακόμα κι όταν παραπαίει, και έχετε ένα από τα πιο χορταστικά επεισόδια στα χρονικά του «Better Call Saul».

• Επεισόδιο #4: «Namaste»

Κριτική: «Better Call Saul» — 5η σεζόν

Βαθμολογία: 3/5

Με τα τρία πρώτα επεισόδια της σειράς να έχουν βάλει για τα καλά στις ράγες το τρένο του «Better Call Saul», το «Namaste» είναι κατά κύριο λόγο μια ευπρόσδεκτη επαναδιατύπωση των όσων έχουμε παρακολουθήσει μέχρι στιγμής, αφήνοντας για λίγο το πόδι από το γκάζι. Ο Τζίμι συνεχίζει να ξεδιπλώνει το ρεπερτόριο του Σολ, εντοπίζοντας κάθε λογής νομικό παραθυράκι και ξεσηκώνοντας τις πιο ανορθόδοξες υπερασπιστικές γραμμές για τους διόλου ευυπόληπτους πελάτες του. Σαν μάγο που βγάζει λαγούς από το καπέλο, τον παρακολουθείς με δέος και ξέρεις ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να έχεις στο πλευρό σου όταν όλα είναι εναντίον σου.

Η Κιμ ψάχνει διακαώς για μια συμβιβαστική λύση στην αντιδικία της Mesa Verde με τον πεισματάρη κάτοικο που έχει γίνει εμπόδιο στις επιδιώξεις της εταιρείας. Οι προτάσεις της όμως έχουν καταρτιστεί με κύριο γνώμονα τις αρχές της και όχι τα συμφέροντα του ομίλου που εκπροσωπεί, για αυτό και χτυπούν σε τοίχο. Το αδιέξοδο την οδηγεί στο να ζητήσει τη συμβουλή του παρτενέρ της, Τζίμι. Αποτέλεσμα; Ο δαιμόνιος δικηγόρος δεν το έχει σε τίποτα να μπλεχτεί και σε αυτή την υπόθεση, ενορχηστρώνοντας μαζί με την Κιμ ένα σχέδιο για να βοηθήσουν τον μοναχικό, ηλικιωμένο κάτοικο της μικρής έκτασης που ορέγεται η Mesa Verde. Πλέον, είναι ο νομικός του εκπρόσωπος. Τρέμε Mesa Verde!

Στις έξτρα πινελιές περιλαμβάνεται η επαγγελματική πρόταση συνεργασίας του Χάουαρντ Χάμλιν (Πάτρικ Φάμπιαν) στον Τζίμι, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της δικηγορικής εταιρίας HHM να γίνεται κόκκινο πανί για τον πρωταγωνιστή μας. Όλοι θυμόμαστε ότι δυο τους είχαν μια θυελλώδη προϊστορία επί των ημερών του τελευταίου στην HHM, με τον Χάουαρντ να ορθώνει κάθε λογής εμπόδια στην ανέλιξη του. Και μόλο που ηθικός αυτουργός σε αυτή τη συμπεριφορά αποδείχθηκε ο μεγαλοδικηγόρος αδελφός του Τζίμι, Τσακ, φαίνεται ότι εκείνος δεν έχει ξεχάσει. Η οργή του θα τον οδηγήσει μέχρι τον βανδαλισμό του πολυτελούς αμαξιού του Χάουαρντ (σ.σ. ο τίτλος του επεισοδίου είναι παρμένος από το όνομα της πινακίδας του αυτοκινήτου του).

Όσο για τον Μάικ, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εξομαλύνει τα πράγματα με την οικογένειά του, τον βλέπουμε να βουλιάζει ολοένα και βαθύτερα στη δίνη του, μπλέκοντας με δική του επιδίωξη σε έναν άνισο καυγά που τον φέρνει μια ανάσα από τον θάνατο. Παράλληλα, ο Χανκ μαζί με τον Στιβ παρακολουθούν την καβάτζα του Γκας, και ο τελευταίος φροντίζει ώστε η έρευνά τους να έχει αποτέλεσμα.

Σε μια σεζόν που έχει ξεκινήσει αφήνοντας υποσχέσεις, το «Namaste» υπογραμμίζει τα μονοπάτια που έχουν επιλέξει οι ήρωές μας χωρίς να παγώνει εντελώς τις εξελίξεις. Το απολαυστικό σόου του Σολ στο δικαστήριο είναι το highlight σε ένα τίμιο επεισόδιο, που δεν θα θέλαμε να χαρακτηρίσουμε ως filler.

• Επεισόδιο #5: «Dedicado a Max»

kritiki-better-call-saul-5i-season-5

Βαθμολογία: 2,5/5

Ο Μάικ ξυπνά πληγωμένος από τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε στο προηγούμενο επεισόδιο. Βρίσκεται σε ένα μεξικανικό αγρόκτημα, άγνωστο πού ακριβώς. Οι εξηγήσεις θα έρθουν από τον Γκας, ο οποίος θέλει να τον αξιοποιήσει σαν «στρατιώτη» στον επικείμενο πόλεμο με τους Σαλαμάνκα. Μέσα στο ράντσο βρίσκεται μια μαρμαρόχτιστη πηγή αφιερωμένη στον Μαξ, τον παλιό συνεργάτη -και πιθανό ερωτικό σύντροφο- του Γκας, τον οποίο είχε φονεύσει ο Έκτορ Σαλαμάνκα για λογαριασμού του βαρόνου των ναρκωτικών Δον Ελάδιο. Από εκεί… πηγάζει και η δίψα του Γκας για εκδίκηση από τον Έκτορ και τη φαμίλια του.

Έχοντας διαπιστώσει ότι ο Γκας είναι ο ανώνυμος ευεργέτης του τοπικού οικισμού, ο Μάικ τον ρωτά ειρωνικά εάν πιστεύει ότι έτσι ισοσταθμίζει την πλάστιγγα με τις αμαρτίες του. Ο Γκας επιμένει ότι ο ηθικός του κώδικας είναι διαφορετικός από αυτόν των Σαλαμάνκα. Η φορτισμένη συζήτηση των δύο ανδρών λειτουργεί επιτυχημένα στο να καταδείξει τη συνειδησιακή πάλη του Μάικλ και να ρίξει μερικό φως στα κίνητρα, ή έστω στο σκεπτικό που τον φέρνει να συμμαχεί με τον Γκας.

Το ξεδίπλωμα των ανωτέρω χαρακτήρων είναι ό,τι πιο δημιουργικό έχει να μας προσφέρει το σχετικά φτωχό πακέτο του «Dedicado a Max». Κατά τα άλλα, το επεισόδιο αναλώνεται με αρκετή σεναριακή φλυαρία και υπερβολή στα τεχνάσματα που σκαρφίζεται ο Σολ για να καθυστερήσει την έξωση του πελάτη του από τη Mesa Verde, υπό την κρυφή συνέργεια της Κιμ. Μια τακτική που φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, πεισμώνοντας ακόμα περισσότερο τον επικεφαλής του μεγάλου τραπεζικού ομίλου, ο οποίος πλέον ζητά το ξεσπίτωμα του πεισματάρη ντόπιου με κάθε κόστος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αφοσίωση της Κιμ στη Mesa Verde αμφισβητείται, από τη στιγμή που ο δικηγόρος του αντιδίκου τυγχάνει να είναι ο σύμβιός της. Εκείνη απαντά οργισμένα και διαψεύδει κατηγορηματικά, αρνούμενη -για λόγους ευθιξίας, όπως ουσιαστικά υποστηρίζει- να εγκαταλείψει την υπόθεση στα χέρια της νομικής της ομάδας.

Υπό το φως των εξελίξεων, και με το δίδυμο Κιμ-Σολ να επαναπροσδιορίζει τις επόμενες κινήσεις του, κρατάμε τη διαπίστωση ότι η «διαφανής» Κιμ έχει αρκετό περιθώριο για να αξιοποιήσει την μπαγαποντιά του Σολ, τουλάχιστον όταν ο σκοπός είναι «ιερός».

• Επεισόδιο #6: «Wexler v. Goodman»

kritiki-better-call-saul-5i-season-6

Βαθμολογία: 3,5/5

Ο Τζίμι καλεί τους φοιτητές που τον εξυπηρετούν συνήθως ως τηλεοπτικό συνεργείο για να φτιάξει μια διαφήμιση… σκέτη δυσφήμιση για τη Mesa Verde. Όμως λογαριάζει χωρίς τις αναστολές της Κιμ, η οποία μετά την αμφισβήτηση που βίωσε από το αφεντικό της, Ριτς Σβάικαρτ (Ντένις Μπουτσικάρης), δεν επιθυμεί να ρισκάρει περαιτέρω και ζητά τη ματαίωση του σχεδίου.

Σε συνέχεια του συλλογισμού του προηγούμενου επεισοδίου, στο «Wexler v. Goodman» έχουμε μια Κιμ η οποία την ύστατη στιγμή διστάζει να συναινέσει στις αθέμιτες στρατηγικές του Σολ. Όμως λογαριάζει χωρίς τον αδίστακτο παρτενέρ της, ο οποίος θέτει απροειδοποίητα σε εφαρμογή το σχέδιό του, ξαφνιάζοντας ακόμα και την ίδια. Η συνέχεια δίνεται στην αίθουσα συμβουλίου της Mesa Verde, όπου ο Σολ δίνει ένα ακόμα σόου μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων. Αρχικά φοβερίζει τον επικεφαλής, Κέβιν Γουάτστελ (Ρεξ Λιν), ότι θα διαρρεύσει τη δυσφημιστική διαφήμιση που θα πλήξει το κύρος του ομίλου. Εδώ νιώθουμε σε κάπως ενοχλητικό βαθμό την υπερβολή στις εκβιαστικές ενέργειες του Σολ, του δικηγόρου με το ούτως ή άλλως βεβαρυμένο ιστορικό, που ας αναλογιστούμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό είχε ανακτήσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι απλά ένα από τα πυροτεχνήματα στα οποία αρέσκεται. Το κυρίως πιάτο είναι μια ανακάλυψη της Κιμ, την οποία είχε μοιραστεί με τον Σολ στο πλαίσιο του σχεδίου που η ίδια αποφάσισε εκ των υστέρων να ματαιώσει: Το λογότυπο της Mesa Verde μοιάζει υπερβολικά με το θέμα της φωτογραφίας μιας 92χρονης Ινδιάνας, υλικό που μάλιστα έχει στην κατοχή του ο Κέβιν, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι η τράπεζα έχει ιδιοποιηθεί το έργο και υποπέσει σε παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Είναι η στιγμή που βλέπουμε ότι ο Σολ είναι πλέον ανεξέλεγκτος και μπορεί να φτάσει οποιαδήποτε κατάσταση στα άκρα προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Και τον πετυχαίνει με μοναδικό στιλ, εξασφαλίζοντας τον ευνοϊκότερο δυνατό εξωδικαστικό διακανονισμό από τον Κέβιν. Από την άλλη έχουμε μια ταραγμένη Κιμ, όντως ανυποψίαστη για την παράσταση που επρόκειτο να δώσει ο Σολ. Αυτή είναι και η προστατευτική της ασπίδα απέναντι στους καχύποπτους παρατηρητές, αφού τα γνήσια συναισθήματα οργής που έβγαλε στην αίθουσα του συμβουλίου συνέθλιψαν κάθε υποψία περί πιθανής υπόγειας συνεννόησης με τον Σολ. Η Κιμ γνωρίζει ότι παρότι το σχέδιο πέτυχε, οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη συγκατάθεσή της και εκείνη είναι εξίσου θύμα με τους υπόλοιπους εμπλεκομένους. Και παρότι γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί τον απρόβλεπτο Σολ, μόλις ξεπερνά το αρχικό σοκ αποφασίζει ότι με αυτό τον άνθρωπο θέλει να κάνει το επόμενο βήμα: «Ίσως να παντρευόμασταν;» του λέει, πλέοντας οι δυο τους μέσα σε έναν ωκεανό αμήχανης ταραχής. Αυτό σίγουρα μας ήρθε αρκετά ξαφνικό!

Στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα, ο Γκας μαθαίνει από τον Νάτσο ότι ο Λάλο σκοπεύει να τον χτυπήσει σε όλες τις επιχειρήσεις του, ακόμα και στις νομότυπες «βιτρίνες». Ο Γκας παραπέμπει τον Νάτσο στον Μάικ, στον οποίο θα πρέπει πλέον να δίνει αναφορά για κάθε εξέλιξη και να υπακούει τυφλά. Ο Νάτσο, ο οποίος θέλει εδώ και καιρό να απεμπλακεί από τον υπόκοσμο, εκμυστηρεύεται στον Μάικ την αγωνία του για την ασφάλεια του πατέρα του, κρούοντάς του τον κώδωνα του κινδύνου για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Γκας. Ωστόσο ο πρώτος έχει αποφασίσει να ξεμπερδέψει με τον Λάλο προτού ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο. Και επειδή ο Μάικ μπορεί να κάνει κι αυτός μαγικά, αρκούν μερικές ενέργειες του ιδίου ως… ιδιωτικού ντετέκτιβ -αλλά και ως αστυνομικού- για να καταφέρει να «ξεκολλήσει» από τη στασιμότητα την υπόθεση της δολοφονίας ενός νεαρού υπαλλήλου από τον Λάλο. Την προωθεί, μάλιστα, μέχρι το σημείο της σύλληψης του τελευταίου.

Σολ και Μάικ δίνουν ρεσιτάλ, κάποιες σεναριακές υπερβολές όπως η επίσκεψη των ιερόδουλων στο εστιατόριο όπου δειπνεί ο Χάουαρντ θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά συνολικά το επεισόδιο είναι από τα πιο χορταστικά του κύκλου μέχρι στιγμής.

• Επεισόδιο #7: «JMM»

Κριτική: «Better Call Saul» — 5η σεζόν

Βαθμολογία: 4/5

Ο Τζίμι και η Κιμ αποφασίζουν να παντρευτούν και υπόσχονται ο ένας στον άλλον αμοιβαία εμπιστοσύνη… από εδώ και στο εξής. Ο γάμος πραγματοποιείται υπό το πρόσχημα της νομικής προστασίας ώστε οι δυο τους να μην μπορούν να καταθέσουν ο ένας εναντίον του άλλου σε ενδεχόμενο μπλέξιμο, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι κάτω από την επιφάνεια υποβόσκουν γνήσια αισθήματα αγάπης.

Δεν υπάρχει όμως χρόνος για μήνα του μέλιτος. Η Κιμ και ο Ριτς είναι υποχρεωμένοι να απολογηθούν στον Κέβιν για τη χαμηλή απόδοσή τους στην αναμέτρηση με τον Σολ. Ο Κέβιν εμφανίζεται απαυδισμένος, όμως μια δυναμική ρελάνς της Κιμ που τον θέτει προ των δικών του ευθυνών, οδηγεί στον κατευνασμό του. Όσο για τον Σολ, καλείται για άλλη μια φορά να ενεργήσει ωσάν ταχυδακτυλουργός. «Θέλεις να γίνεις φίλος του καρτέλ;» τον ρωτά ο Λάλο, και τα μάτια του πετούν σπίθες. Αν καταφέρει να τον ξελασπώσει, βγάζοντάς τον από τη φυλακή με εγγύηση, οι υπηρεσίες του θα εκτιμηθούν δεόντος.

Κάπως έτσι, ο ήρωάς μας οδηγείται σε ένα ακόμη κρίσιμο σταυροδρόμι. Ένας νέος κόσμος, γεμάτος ευκαιρίες για προβολή, δόξα και ανυπολόγιστο πλουτισμό απλώνεται μπροστά του. Η Κιμ με αγωνία στα μάτια διακρίνει τη γοητεία που ασκούν στον σύζυγό της αυτά τα ενδεχόμενα. Και ο τίτλος του επεισοδίου, «JMM», παρμένος από το μότο του Σολ «Justice Matters Most», παίρνει διαφορετικό νόημα στα χείλη του Λάλο: «Just Make Money!»

Παράλληλα με όλα αυτά, ο Λάλο συνεχίζει να ενορχηστρώνει το σαμποτάρισμα του Γκας ακόμα και μέσα από τη φυλακή, διατάζοντας τον Νάτσο να κάψει ένα από τα εστιατόρια της αλυσίδας Los Pollos Hermanos. Ο «κοτοπουλάς» καθησυχάζει τους συμμάχους του και συνεχίζει να θυσιάζει πιόνια προκειμένου να κερδίσει την τελική παρτίδα με την οικογένεια Σαλαμάνκα. Ο Μάικ προσεγγίζει τον Σολ, δίνοντάς του όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να βγάλει προσωρινά τον Λάλο από τη φυλακή, αφού τα σχέδια του Γκας για αυτόν έχουν αλλάξει. Ο Σολ δίνει μία ακόμα παράσταση στο δικαστήριο και ανατρέποντας τα προγνωστικά εξασφαλίζει τον ορισμό χρηματικού ποσού εγγύησης για την αποφυλάκιση του Λάλο. Όλα αυτά, ενώπιον των συντετριμμένων συγγενών του δολοφονηθέντος νεαρού υπαλλήλου Φρεντ Γουέιλεν, που ζουν μια επανάληψη του οικογενειακού δράματος. Το θέαμα του απαθή και αμετανόητου Λάλο προκαλεί αλγεινή εντύπωση στον Σολ, ο οποίος φέρει βαρέως τον ρόλο που έχει κληθεί να διαδραματίσει σε αυτή την ιστορία.

Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με μια ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ Τζίμι και Χάουαρντ, όπου ο πρώτος αφήνει τα πραγματικά του αισθήματα να βγουν στην επιφάνεια. Για λίγα δευτερόλεπτα παύει να είναι ο Σολ, και γίνεται πάλι ο αγνός Τζίμι, που νιώθει ανεπανόρθωτα πληγωμένος για τον θάνατο του -σίγουρα όχι ιδανικού- αδελφού του. Όμως η κατάσταση δεν αργεί να τεθεί εκτός ελέγχου, εκβάλλοντας σε ένα υπερφίαλο παραλήρημα που είναι 100% Σολ! Όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος.

Χωρίς την απόλυτα φαντεζί πλοκή, αλλά με ατμοσφαιρικούς διαλόγους, άψογη ηθοποιία και οπτική αφήγηση που χαράσσονται στο μυαλό και προχωρούν τους χαρακτήρες ένα βήμα παραπέρα, το «JMM» είναι ένα επεισόδιο-σταθμός για τον δρόμο -χωρίς επιστροφή- στον οποίο αποφασίζει να πορευτεί ο Σολ. Αποτελεί επίσης την πιο πειστική -προς ώρας- απόδειξη ότι ο οξυδερκής, χαρισματικός και συνάμα αμείλικτος και ψυχρός Λάλο διαθέτει το πακέτο του villain που μπορεί να οδηγήσει τη σειρά σε νέα ύψη.

• Επεισόδιο #8: «Bagman»

kritiki-better-call-saul-5i-season-8

Βαθμολογία: 5/5

Η εγγύηση του Λάλο ορίζεται στα 7 εκατομμύρια δολάρια και ο Μεξικανός εγκληματίας επιλέγει τον Σολ για να παραλάβει τα χρήματα από το καρτέλ. Ο τελευταίος εμφανίζεται διστακτικός όταν μαθαίνει ότι θα πρέπει να ταξιδέψει οδικώς μέχρι την ερημική τοποθεσία που έχει ορισθεί να γίνει η παραλαβή. Ο Λάλο, χαλαρός και άνετος, πετά τα δολώματά του και απλά τον περιμένει να τσιμπήσει. Ο Σολ, ένας μηχανορράφος ειδικός στο να χειρίζεται τις καταστάσεις προς το συμφέρον του, ξαφνικά βρίσκει τον δάσκαλό του. Η προμήθειά του θα είναι γενναιόδωρη, και η αποστολή αρχίζει να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με ευκαιρία εύκολου πλουτισμού. Ή τουλάχιστον έτσι την κάνει να φαίνεται ο Λάλο, που έχοντας βρει την αχίλλειο πτέρνα του συνομιλητή του, δίνει αρκετή τροφή στη διογκούμενη απληστία του Σολ ώστε να θολώσει την ορθή κρίση του. Η συγκεκριμένη ολιγόλεπτη σκηνή της συνάντησης δικηγόρου-πελάτη είναι μια μικρή σπουδή πάνω στις μεταβαλλόμενες δυναμικές ανάμεσα στους δύο άνδρες. Όσο για την άψογη ηθοποιία μεταξύ του ηλεκτρισμένα αμήχανου Μπομπ Όντενκερκ και του χαρισματικά κουλ Τόνι Ντάλτον, μας δείχνει με τον πιο απτό τρόπο ποιος κινεί τα νήματα και ποιος είναι ολοκληρωτικά έξω από τα νερά του.

Ο Τζίμι αποφασίζει να αποκαλύψει στην Κιμ ότι πρόκειται να γίνει «βαλιτσάκιας» για λογαριασμό του καρτέλ. Η ηθοποιός Ρία Σίχορν επικοινωνεί άπταιστα την ταραχή της Κιμ στο άκουσμα αυτών των μαντάτων. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να την πείσει ότι αυτή η αποστολή δεν ισοδυναμεί με τεράστιο ρίσκο. Η ίδια φοβάται για την ασφάλεια του Τζίμι και τον παρακινεί σθεναρά να μην την αναλάβει. Όμως ο Σολ έχει πάρει την απόφασή του.

Μετά τον διάλογο του Σολ με την Κιμ, μεταφερόμαστε αυτόματα στο σημείο παραλαβής, όπου ο πρώτος συναντά τα δύο ξαδέρφια του Τούκο από το «Breaking Bad». Η παραλαβή ολοκληρώνεται και οι «ρομποτικοί» δίδυμοι αποχωρούν από το σημείο χωρίς απρόοπτα. Όμως η ένταση που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, χάρη στην αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Βινς Γκίλιγκαν (δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο δημιουργός του «Breaking Bad» κάθεται για πρώτη φορά στη σκηνοθετική καρέκλα για αυτή στη σεζόν), μας κρατά στην τσίτα και δεν μας εγκαταλείπει έκτοτε. Ξάφνου, στον δρόμο της επιστροφής, ο Σολ πέφτει σε ενέδρα μιας συμμορίας που είναι προφανές ότι έχει κατευθυνθεί στοχευμένα προς αυτόν. Είναι μάλιστα έτοιμοι να τον εκτελέσουν, όταν κάποιος ελεύθερος σκοπευτής αρχίζει να τους επιτίθεται από μακριά, ξεκάνοντάς τους έναν έναν. Η σκηνή δράσης με το ατέλειωτο πιστολίδι (και στη μέση ο… έντρομος Τζίμι) δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κορυφαίο ίσως επεισόδιο του Breaking Bad, ονόματι «Ozymandias». Γλιτώνουν μόνο ο Τζίμι και ένας κακοποιός, ο οποίος αποχωρεί άρον άρον από το σημείο. Ο φονέας της συμμορίας έχει ήδη σπεύσει προς τα εκεί, αποτελειώνοντας όσους σπαρταράνε ημιθανείς. Χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε το πρόσωπό του, τον βλέπουμε να κατευθύνεται προς τον ξαπλωμένο Τζίμι. Ο τελευταίος έχει γείρει μπρούμυτα, καλύπτοντας το πρόσωπό του με τα χέρια. Η αγωνία ανεβαίνει ξανά στο κατακόρυφο. Και τότε, ακούγεται εκείνη η γνώριμη φωνή. «Χτυπήθηκες; Μείνε εδώ και ανάπνεε. Είσαι σε σοκ». Ο από μηχανής θεός Μάικ!

Αν νομίζετε ότι όλα τα παραπάνω είναι υλικό δύο επεισοδίων και βάλε, σας πληροφορούμε ότι δεν καλύπτουν καν τη μισή διάρκεια του «Bagman». Στη συνέχεια του καλύτερου επεισοδίου του κύκλου και ολόκληρης της σειράς, ο Τζίμι και ο Μάικ θα μείνουν από αμάξι και θα περιπλανηθούν πεζοί για ημέρες στην αφιλόξενη έρημο, με το… απομεινάρι της συμμορίας που εξόντωσε ο Μάικ να χτενίζει την περιοχή για να τους εντοπίσει. Χωρίς επικοινωνία με τον πολιτισμό, ελάχιστες προμήθειες και πάντοτε κάτω από τον καυτό ήλιο, ξεκινά μια οδυνηρή οδύσσεια για τους δύο άνδρες. Κατά τη διάρκειά της θα τους δούμε να δοκιμάζουν τα όριά τους και να ξεδιπλώνουν δομικά στοιχεία του χαρακτήρα τους, με τον Μάικ να είναι πάντα η φωνή της σωφροσύνης και τον επιπόλαιο Σολ να μην μπορεί να αντισταθεί στη ροπή του προς τις εύκολες λύσεις, οι οποίες σε αυτό το περιβάλλον αποδεικνύονται ημίμετρα (σ.σ. ακόμα και η «ηρωική έξοδος» του καταπληκτικού φινάλε). Μία απαιτητική δοκιμασία και την ίδια στιγμή μια Οδύσσεια-διδαχή, με μπόλικες ευκαιρίες για περισυλλογή, ανάκληση των κινήτρων που οδήγησαν ως εδώ, και επαναξιολόγηση του σθένους και των αντοχών. Αλλά και μια παράπλευρη, εξίσου ανησυχητική τροπή, με την Κιμ να χτυπά την πόρτα του Λάλο σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βρει τα ίχνη του αγνοούμενου Τζίμι. «Ξέρει. Είναι και εκείνη μπλεγμένη στο παιχνίδι τώρα» αποφαίνεται δυσοίωνα ο Μάικ.

Έχοντας στον νου την πλήρη εικόνα, τολμούμε να πούμε ότι το όγδοο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου του «Better Call Saul» είναι ένα πραγματικό ορόσημο για τις σύγχρονες τηλεοπτικές παραγωγές μυθοπλασίας. Σίγουρα αποτελεί ένα από τα αρτιότερα δείγματα των τελευταίων ετών, ενώ θα μπορούσε άνετα να σταθεί και ως αυτοτελής ταινία.

• Επεισόδιο #9: «Bad Choice Road»

Κριτική: «Better Call Saul» — 5η σεζόν

Βαθμολογία: 5/5

Η τεχνολογία δίνει τελικά τη λύση και οι περιπλανώμενοι Σολ-Μάικ βρίσκουν διέξοδο από την έρημο με το καλημέρα του προτελευταίου επεισοδίου. Σε αυτό το σημείο, οποιοσδήποτε λογικός νους υποθέτει ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου ώστε να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει μια συντήρηση δυνάμεων στη μυθοπλασία, ενόψει του επικείμενου φινάλε της σεζόν.

Εάν κάτι τέτοιο νομίζατε κι εσείς, κακό του κεφαλιού σας! Διότι λογαριάζατε δίχως την εκπληκτική συγγραφική ομάδα του Better Call Saul, που αυτή τη φορά με τον Τόμας Σνάουτς να επωμίζεται το γενικό πρόσταγμα σε ρόλο σκηνοθέτη-σεναριογράφου, παραδίδει το πιο αγωνιώδες, ανατριχιαστικά ψυχρό -χιτσκοκικό θα λέγαμε- επεισόδιο του «Better Call Saul».

Ο Τζίμι προσκομίζει τα 7 εκατ. δολάρια της εγγύησης και αποφυλακίζει τον Λάλο, τραβώντας την προσοχή των αρχών και καθιστώντας μονόδρομο για τον δεύτερο τη φυγή στο Μεξικό. Ο δαιμόνιος δικηγόρος σκαρφίζεται μια καθ’ όλα πειστική ιστορία για να δικαιολογήσει την απουσία του, αποκρύπτοντας τα γεγονότα της ενέδρας και της συνδρομής του Μάικ. Σύμφωνα με την εκδοχή του, είχε απλά την ατυχία να τον προδώσει το αμάξι του και έκτοτε προτίμησε να πορευθεί πεζός προκειμένου να περάσει απαρατήρητος. Ο Λάλο τον πιστεύει και τον αποχαιρετά, προσβλέποντας πάντως στη συνέχιση της συνεργασίας τους.

Ο Τζίμι δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το σοκ της εμπειρίας του στην έρημο και απέχει πολύ από το να είναι πλήρως λειτουργικός. Παράλληλα, η Κιμ αποφασίζει να τινάξει τις επαγγελματικές τις προοπτικές στον αέρα, εγκαταλείποντας τη δικηγορική εταιρεία Schweikart & Cokely και κατ’ επέκταση τη Mesa Verde. Είναι μια απόφαση που βρίσκει σθεναρά αντίθετο τον Τζίμι, μα είναι βάλσαμο για την σύζυγό του, η οποία πάντα ένιωθε περισσότερο γεμάτη όταν προσέφερε εθελοντική εργασία μένοντας στο πλευρό των αδυνάτων.

Ο Γκας είναι ικανοποιημένος με την επικείμενη φυγή του πολεμίου του. Ο Μάικ του ζητά να αποδεσμεύσει τον Νάτσο τώρα που ο Λάλο δεν θα είναι μπλεγμένος στα πόδια τους, όμως ο «κοτοπουλάς» έχει άλλες βλέψεις. Είναι ξεκάθαρο ότι βλέπει τον Βάργκα σαν κτήμα του, και δεν βρίσκει τον λόγο που θα πρέπει να εγκαταλείψει το μέσο που του δίνει τη δυνατότητα να κατασκοπεύει το στρατόπεδο του εχθρού. Και παρά τις παραινέσεις του Μάικ, δεν έχει σκοπό να αφήσει κατά μέρος τις εκφοβιστικές τακτικές του…

Ακολουθεί μια σύντομη συνάντηση του Λάλο με τον θείο του, Έκτορ Σαλαμάνκα (Μαρκ Μάργκολις) στο γηροκομείο. Όπως και με τον Σολ εν ώρα υπηρεσίας, ο Λάλο είναι ένας χαρισματικός περφόρμερ που υπό κανονικές συνθήκες δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, παρασύροντας τα θύματά του στον ιστό που ο ίδιος έχει υφάνει. Μπορεί να λυγίσει τον οποιονδήποτε και να εκμαιεύσει την πληροφορία που επιθυμεί. Εδώ έχουμε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ο παμπόνηρος κακοποιός βγάζει το προσωπείο και αφήνει να φανούν τα πραγματικά του συναισθήματα, εξηγώντας με τρυφερότητα στον ανήμπορο Δον Έκτορ τους λόγους που τον υποχρεώνουν να αποχωρήσει από το Αλμπουκέρκι. Δεν θα μείνει όμως άπραγος, τον διαβεβαιώνει, αποχαιρετώντας τον με ένα στοργικό φιλί και ψιθυρίζοντάς του το αγαπημένο του σλόγκαν: «Η οικογένεια είναι το παν». Τόνι Ντάλτον, σου βγάζουμε το καπέλο! Επίσης, κάθε φορά που βλέπουμε τον Μαρκ Μάργκολις στο αναπηρικό καροτσάκι δεν μπορούμε παρά να ομολογήσουμε ότι θα θέλαμε να είχαμε περισσότερα δείγματα την εκπληκτικής του ερμηνείας ως υγιούς Δον Έκτορ, την οποία απολαύσαμε στις προηγούμενες σεζόν.

Εκεί λοιπόν που το «Bad Choice Road» πάει να καλμάρει εντελώς τα νερά με τη φυγή του Λάλο, εκεί, στο ερημικό μεταίχμιο των συνόρων με το Μεξικό, ο οξυδερκής κακούργος οσμίζεται το ψεγάδι στην εξιστόρηση του Σολ. Ψάχνει να βρει το εγκαταλειμμένο αμάξι στο σημείο που του είχε υποδείξει ο δικηγόρος. Το βρίσκει αναποδογυρισμένο σε ένα χαντάκι, με σημάδια από πυροβολισμούς πάνω στην πόρτα. Αυτές οι ενδείξεις είναι αρκετές για να πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς το Αλμπουκέρκι και να βρεθεί στο κατώφλι της εστίας των Τζίμι-Κιμ, ζητώντας εξηγήσεις. Τα πράγματα έχουν πάρει ανεξέλεγκτη τροπή.

Η ολιγόλεπτη σκηνή που ακολουθεί είναι ίσως η πιο ατμοσφαιρική και αγωνιώδης που έχουμε παρακολουθήσει σε όλη τη σειρά, με το φάσμα του έσχατου κινδύνου να πλανιέται απειλητικά πάνω από τους δύο συμβίους. Ο Τζίμι, ταραγμένος αναπαραγάγει αποσπάσματα της αλήθειας, όπως το ότι παρέλαβε τα χρήματα από τα δίδυμα ξαδέρφια Σαλαμάνκα, αποσιωπώντας όμως την ενέδρα στην οποία έπεσε. Ο Λάλο οσμίζεται την πλεκτάνη σαν αρπακτικό και του ζητά να επαναλάβει την ιστορία. Θέλει να δει εάν η αφήγησή του είναι συνεπής, αλλά και αν μπορεί να την εμπλουτίσει με λεπτομέρειες. Συνήθως όταν κάποιος είναι δασκαλεμένος να πει μια ψεύτικη ιστορία, την επαναλαμβάνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χωρίς να προσθέτει νέα στοιχεία. Το βλέμμα του Λάλο είναι μια διεισδυτική απειλή, και το μειδίαμά του ψυχρό σαν κυνική αναγγελία θανάτου. Πώς μπορείς να υποστηρίξεις ένα ψέμα κάτω από αυτές τις συνθήκες; Ο Λάλο ζητά την ιστορία ξανά και ξανά, και κάθε φορά που το κάνει το βλέμμα του είναι ολοένα και πιο αποστασιοποιημένο, όμοιο με ψυχρού δολοφόνου. Ο Τζίμι έχει επιβιώσει μόνο και μόνο γιατί έχει πράγματι ζήσει τα γεγονότα που διηγείται, έστω και ως τμήμα μιας ευρύτερης αλήθειας την οποία αποκρύπτει. Μα όταν ο Λάλο του αποκαλύπτει για τη θέση του αυτοκινήτου και τα σημάδια από τους πυροβολισμούς με τους οποίους το εντόπισε, ο Σολ τα χάνει. Και τη στιγμή που εμείς με κομμένη την ανάσα είμαστε έτοιμοι να αναφωνήσουμε «τετέλεσται», ο Μάικ, παλιά του τέχνη κόσκινο, σημαδεύει τον Λάλο από την απέναντι ταράτσα με το σνάιπέρ του. Τα δευτερόλεπτα περνούν σαν αιώνες (θα έλεγε κανείς πιο αργά και από το εμβληματικό «One Minute» του «Breaking Bad»), όσο εμείς απλά περιμένουμε τη βόμβα να εκραγεί.

Και ξάφνου, οδεύοντας ολοταχώς με σπασμένα τα φρένα στο απότομο σταυροδρόμι, η Κιμ βγαίνει μπροστά και σώζει τον σαστισμένο Σολ από τη συντριβή. Δίνει μια απόλυτα πειστική ερμηνεία, γεμάτη σθένος και τσαμπουκά, όχι εξηγώντας, αλλά απαιτώντας από τον Λάλο να αποδεχθεί ότι οι ενδείξεις του ισοδυναμούν με μια τρύπα στο νερό. Ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο στην έρημο μπορεί να γίνει εύκολος στόχος για μια οπλισμένη συμμορία που θέλει να κάνει την πλάκα της. Και σε τελική ανάλυση, ο Σολ παραλίγο να χάσει τη ζωή του για να προσκομίσει το ποσό της εγγύησης μέχρι τελευταίας δεκάρας. Θα πρέπει τώρα να λογοδοτήσει στον άνθρωπο που τον έθεσε σε αυτό τον τεράστιο κίνδυνο; Και τι μπορεί να σημαίνει η καταφυγή του Λάλο στον Σολ; Λάλο, βάλε πρώτα την επιχείρησή σου σε τάξη και μετά έλα να μας υποβάλεις σε εξετάσεις! Αυτά και άλλα πολλά, που αξίζει να δείτε και να ξαναδείτε σε αυτή την απολαυστική σκηνή με πραγματικό ερμηνευτικό ρεσιτάλ από τη Ρία Σίχορν και τον Τόνι Ντάλτον.

Ο Λάλο ρίχνει μια τελευταία ματιά στην Κιμ και αποχωρεί από το σπίτι χωρίς να πει κουβέντα. Ηττημένος κατευθύνεται στο αυτοκίνητο όπου περιμένει ο Νάτσο, και βάζουν πλώρη ξανά για το Μεξικό. Και εμείς ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε από όσα παρακολουθήσαμε.

• Επεισόδιο #10: «Something Unforgivable»

Κριτική: «Better Call Saul» — 5η σεζόν

Βαθμολογία: 4/5

Εάν το «Bad Choice Road» ήταν η επιτομή της στωικής, καρτερικής έντασης και ατμοσφαιρικότητας, το φινάλε του πέμπτου κύκλου είναι μια μεγάλη εκτόνωση. Είναι η ηχηρή κατάληξη του ορμητικού ρεύματος αποφάσεων, επιλογών και σχεδίων που είδαμε να λαμβάνονται σε αυτή τη σεζόν, σε έναν καταρράκτη ενεργειών από τις οποίες πλέον μοιάζει να μην υπάρχει γυρισμός. Σε σκηνοθεσία Πίτερ Γκουλντ, ο επίλογος γράφεται σε ένα πολυαναμενόμενο καρτέρι θανάτου, το οποίο σαρώνουν οι ριπές από τις σφαίρες του Λάλο και των επίδοξων εκτελεστών του. Ένα καρτέρι «ασυγχώρητο», όπως λέει και ο τίτλος του επεισοδίου, και καλά θα κάνουμε να αρχίσουμε από τώρα να προετοιμαζόμαστε για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που πρόκειται να κομίσει στην προσεχή έκτη -και τελευταία- σεζόν.

Μετά την αποχώρηση του Λάλο από την εστία του Τζίμι, ο τελευταίος αποκαλύπτει στην Κιμ όλη την αλήθεια για την Οδύσσειά του με τον Μάικ στην έρημο. Οι δυο τους δεν νιώθουν ασφαλείς στο σπίτι, και αποφασίζουν να μείνουν σε ένα πολυσύχναστο πεντάστερο ξενοδοχείο. Την επόμενη μέρα ο Τζίμι, σε αναμμένα κάρβουνα, ζητά από τον Μάικ να τον κατατοπίσει για το αν ο ίδιος και η γυναίκα του διατρέχουν κίνδυνο. Ο Μάικ τον διαβεβαιώνει ότι ο Λάλο θα είναι νεκρός σε μερικές ώρες. Ίσως αν το έλεγε οποιοσδήποτε άλλος να κρατάγαμε μικρό καλάθι, αλλά όταν το λέει ο Μάικ σε βάζει σε σκέψεις. Θα γραφτεί εδώ ο επίλογος για τον εξαιρετικό villain του πέμπτου κύκλου;

Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ο Τζίμι και η Κιμ έχουν άπλετο χρόνο να συλλογιστούν όλα όσα έχουν συμβεί. Ο Τζίμι θεωρεί τον εαυτό του κακή επιρροή και υπεύθυνο για το μπλέξιμο του ζευγαριού. Η Κιμ είναι καθησυχαστική, μα ο ίδιος συνεχίζει να τυραννιέται. Την επόμενη ημέρα η Κιμ πηγαίνει κανονικά στο δικαστήριο, συναντά τυχαία τον Χάουαρντ και του αποκαλύπτει ότι εγκατέλειψε τη Schweikart and Cokely. Εκείνος, προβληματισμένος της επαναλαμβάνει αυτό που προηγουμένως είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Τζίμι, ότι δηλαδή ο τελευταίος δεν είναι καλή επιρροή για αυτήν. Της αποκαλύπτει μάλιστα τις οργισμένες επιθέσεις που έχει δεχθεί στα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά και τις ιερόδουλες που στάλθηκαν συστημένες από τον Τζίμι για να τον εξευτελίσουν σε ένα από τα επαγγελματικά του γεύματα. Η Κιμ νιώθει θιγμένη από τον Χάουαρντ και δεν διστάζει να του το δείξει. Ίσως αυτό που την ενοχλεί περισσότερο είναι που η ίδια παρουσιάζεται σε όλη αυτή την ιστορία ως το άβουλο θύμα. Όμως στην πραγματικότητα ο Χάουαρντ έχει απόλυτο δίκαιο. Απλά το μόνο αποτέλεσμα που έχει η αγνή πρωτοβουλία του, είναι να επιβεβαιώσει ότι η Κιμ είναι απολύτως συνειδητά μπλεγμένη στο παιχνίδι που ξεκίνησε ο Σολ.

Η Ρία Σίχορν είναι υπέροχη σε κάθε πτυχή που φανερώνει ο χαρακτήρας της Κιμ Γουέξλερ καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Στο προηγούμενο επεισόδιο ήταν η ψυχραιμία και το σθένος της ικανότατης δικηγόρου που ξελάσπωσε τον Σολ ενώπιον του Λάλο. Τώρα, η ίδια εμφανίζει μια σχεδόν ζωώδη, ενστικτώδη επιθυμία για εκδίκηση. Θέλει να τη στήσει στον Χάουαρντ για τα καλά. Να τον καταστρέψει, δυσφημίζοντάς τον και επιτρέποντας έτσι στον Τζίμι να λάβει μια τεράστια αμοιβή από την ανάμειξή του στην εκκρεμούσα υπόθεση Sandpiper (που έχουμε παρακολουθήσει σε προηγούμενο κύκλο). Το δέος που νιώθουμε απέναντί της δεν είναι πια από θαυμασμό, αλλά από φόβο για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Είναι λες και ο Σολ της έχει δείξει τον δρόμο, απελευθερώνοντάς την. Και σίγουρα δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζαμε. Τζίμι και Κιμ έχουν τη δική τους προϊστορία στην οργάνωση -πιο ανώδυνων- κομπίνων κατά τις 4 σεζόν της σειράς που προηγήθηκαν, όμως κάθε φορά υπήρχε η αίσθηση ότι ο Τζίμι την παρέσυρε στους ρυθμούς του. Κάποιες φορές εκείνη, παίρνοντας μέρος στο εκάστοτε κόλπο, ήταν απλά σαν να έκανε το χατίρι σε ένα μικρό παιδί. Απεναντίας τώρα μιλάμε για μια τεράστια πλεκτάνη που μπορεί να καταστρέψει την καριέρα του Χάουαρντ. Βλέπουμε μάλιστα ότι ο Τζίμι είναι εκείνος που εμφανίζεται πιο συγκρατημένος και τελικά επιχειρεί να επαναφέρει στην τάξη την Κιμ, παραδεχόμενος ότι ο Χάμλιν δεν αξίζει μια τέτοια μοίρα. Αυτή είναι μια ένδειξη ότι ο Τζίμι απέχει ακόμα από την ολοκλήρωση της μεταμόρφωσής του στον Σολ *δεν έχω ηθικούς φραγμούς* Γκούντμαν του «Breaking Bad», αφού μάλλον οι τραυματικές εμπειρίες του «Bagman» και του «Bad Choice Road» έχουν διεγείρει προσωρινά τη συνειδησιακή του αφύπνιση.

Όταν ο Σολ γίνεται η φωνή της λογικής, τότε ξέρεις ότι κάτι έχει αρχίσει να πηγαίνει πολύ στραβά. Και επειδή κάποια επεισόδια πίσω, όταν ρίχναμε μια κλεφτή ματιά στα παιδικά χρόνια της Κιμ είδαμε ότι αυτά δεν ήταν και τόσο παραμυθένια, περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να δούμε να ξεδιπλώνονται τα συμπλέγματα που κουβαλά και κυρίως να μάθουμε μέχρι που είναι ικανή να φτάσει. Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε, σαν υποσημείωση, ότι όταν ο Σολ προσπαθεί να αποθαρρύνει τις ορέξεις της Κιμ, τονίζοντάς της ότι ένα τέτοιο κόλπο δεν την εκφράζει, εκείνη τον κοιτά και το βλέμμα της φωτίζεται για λίγο. Σαν μια πτυχή του εαυτού της να είναι ικανοποιημένη από την αντίδρασή του. Ποιος, πραγματικά, μπορεί να βγάλει άκρη με τούτους τους δύο και τις τόσο λεπτές και ενδιαφέρουσες αποχρώσεις τους…

Αφήνοντας στην άκρη το επιδέξιο character development και πιάνοντας την -πιο συμβατική- καθαρόαιμη δράση, ο μεγάλος όγκος των εξελίξεων του φινάλε της πέμπτης σεζόν έρχεται από το μέτωπο του Μεξικού. Ο Λάλο, επηρεασμένος από τις προσβολές της Κιμ ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανέναν από τους δικούς του ανθρώπους, αποφασίζει να πάρει μαζί του τον Νάτσο στο απροσπέλαστο άντρο του, όπου τους υποδέχεται μια ομάδα από πιστούς υπασπιστές. Και δεν του ανοίγει μόνο τις πόρτες του σπιτιού του, αλλά φτάνει να τον συστήσει μέχρι και στον επικεφαλής του μεξικανικού καρτέλ, Δον Ελάδιο. Τόσο μεγάλα σχέδια έχει για αυτόν, και πραγματικά μοιάζει να νοιάζεται να τον δει να τα καταφέρνει. Ο Νάτσο προσπαθεί να συμπεριφερθεί με φυσικότητα και άνεση, παρά την τεράστια πίεση που τον βαραίνει καθώς απομακρύνεται από τις επιδιώξεις του περί αποστασιοποίησης από τον υπόκοσμο. Τελικά, ο απελπισμένος νέος θα δράσει σαν σύγχρονος προδότης της Άλωσης, παρέχοντας δίοδο στη βίλα του Λάλο σε μια ομάδα εκτελεστών που έχουν μισθωθεί από τον Γκας. Η Κερκόπορτα είναι ανοιχτή. Ο Νάτσο τούς αφήνει να κάνουν τη δουλειά τους, όσο εκείνος απομακρύνεται πεζός από το άντρο του αφεντικού του.

Στην κουζίνα του σπιτιού, ο Λάλο κατσαδιάζει ανυποψίαστος ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του. Ξαφνικά, βλέπει έναν άγνωστο να τον σημαδεύει. Στα επόμενα λεπτά, αντί να αποδημήσει εις Κύριον, θα παραδώσει ένα badass σεμινάριο επιβίωσης, βγάζοντας νοκ άουτ όλους τους επίδοξους εκτελεστές και αναγκάζοντας τον τελευταίο να δώσει εσφαλμένο σήμα ότι «αποστολή εξετελέσθη». Τώρα, όλοι οι εχθροί του θα τον νομίζουν νεκρό, μα εκείνος είναι ολοζώντανος… και πολύ, πολύ τσαντισμένος. Βλέποντας τους δικούς του να κείτονται νεκροί και μόνο τον Νάτσο να απουσιάζει, ο Λάλο ξέρει πολύ καλά ποιος τον έχει προδώσει (σ.σ. πονάει πολύ αυτή η πισώπλατη μαχαιριά), αλλά και ποιος έχει ενορχηστρώσει τη δολοφονική επίθεση. Ελαφρά τραυματισμένος, περπατά κουτσαίνοντας προς την έξοδο της βίλας, ακριβώς από τον δρόμο που πέρασε ο «Εφιάλτης» Βάργκα. Βουβός, με μια κοχλάζουσα οργή στο πρόσωπο. Το βήμα του γίνεται ολοένα και πιο γοργό, κοφτό και νευρικό. Στο τέλος νομίζεις ότι η γη σείεται κάτω από τα πόδια του. Σαν τη νέμεση που ξεσηκώνεται ορμητικά μετά την ύβρη. «Something Unforgivable»…

Κάπως έτσι είδαμε να ολοκληρώνεται η καλύτερη σεζόν στην πενταετή πορεία του «Better Call Saul». Ίσως σε κάποιους ακουστεί πρώιμο και υπερβολικά βαρύγδουπο, ωστόσο αυτό το πραγματικά άξιο πρίκουελ κοιτάζει στα μάτια το «Breaking Bad» και κατά κάποιο τρόπο διευρύνει την αίγλη του. Αλλά για αυτό θα μπορέσουμε να μιλήσουμε ασφαλέστερα μετά το οριστικό φινάλε της σειράς. Για την ώρα, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι πρόκειται για μια από τις πιο γεμάτες τηλεοπτικές εμπειρίες των τελευταίων χρόνων, με τον άψογο αυτό κύκλο να τη φέρνει κοντά στην κορυφή των καλύτερων σειρών της δεκαετίας του 2010 (σ.σ. στα δικά μας κατάστιχα υπολείπεται μόνο του αριστουργηματικού «True Detective», εάν δεχτούμε ότι το «Breaking Bad» κατατάσσεται στα 2000s). Όσοι φτάσατε έως αυτές τις γραμμές, ξέρουμε ότι θα συμφωνήσετε σε αρκετά σκέλη.

Βαθμολογία «Better Call Saul» — 5η σεζόν: 4,5/5

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s