Επτά «φρέσκες» κινηματογραφικές προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

του Νίκου Γαργαλάκου

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών σε ένα ισότιμο μέλλον. Με αφορμή αυτή τη σημαίνουσα επέτειο, το Film Planet παρουσιάζει μερικές από τις πρόσφατες ταινίες (παραγωγής 2023) που καταπιάνονται με τη συγκεκριμένη θεματολογία, τις οποίες αξίζει να επισκεφθείτε.

Με την ελπίδα ότι οι κραυγές οργής, απόγνωσης και αγωνίας θα δώσουν σύντομα τη θέση τους σε χαμόγελα, τα οποία θα πηγάζουν από έμφυλη ισότητα και δικαιοσύνη.

Οι επτά προτάσεις μας:

1) «Poor Things»

Κριτική - "Poor Things": Μετά τους σινεφίλ, ο Λάνθιμος κατακτά και την ποπ κουλτούρα!

Το απολαυστικά τροχοδρομημένο εξελικτικό ταξίδι της Μπέλα Μπάξτερ προς τη γυναικεία χειραφέτηση και την αποδόμηση των «λάβαρων» της πατριαρχίας, σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο βικτωριανής επιστημονικής φαντασίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

2) «Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας»

Κριτική: «Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας» (2023) της Άνα Χιντς

Σε μια παραδοσιακή σάουνα της Νότιας Εσθονίας, γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και προσωπικοτήτων απογυμνώνονται από την ντροπή και την ενοχή που τους φόρτωσε η πατριαρχία, διηγούμενες, η μία μετά την άλλη, απόκρυφες εμπειρίες και μυστικά που τις έχουν στιγματίσει.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

3) «Priscilla»

Κριτική: «Priscilla» της Σοφία Κόπολα

Η βιογραφική ταινία της Σοφία Κόπολα για την Πρισίλα Πρίσλεϊ συλλογίζεται πάνω στον εγκλωβισμό της γυναίκας σε ρόλο διακοσμητικού αξεσουάρ σε μια αστραφτερή, πλην όμως μονόπλευρη κοινωνική σύμβαση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

4) «Οι Χωρικοί»

«Οι Χωρικοί» («The Peasants»): Η πολωνική πρόταση για τα Όσκαρ ζωντανεύει μέσα από χιλιάδες ελαιογραφίες

Η άνιση μάχη μιας παντρεμένης με συνοικέσιο νεαράς να ορθοποδήσει στην ανδροκρατούμενη κοινωνία της πολωνικής υπαίθρου του 1900, δοσμένη μέσα από χιλιάδες ελαιογραφίες.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

5) «How to Have Sex»

Κριτική: «How to Have Sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ

Στο φιλμικό της ντεμπούτο, η Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ μάς σερβίρει με δεξιοτεχνικό τρόπο «πιάτα» σκληρής αλήθειας σχετικά με τα λεπτά όρια της συναίνεσης ή μη στο σεξ, σε μια αφοπλιστικά ειλικρινή ιστορία ενηλικίωσης. Β.Μ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

6) «Barbie»

«Barbie»: Μετατρέποντας το στερεότυπο σε φεμινιστικό μανιφέστο

Ένα box office φαινόμενο (σχεδόν 1,5 δισ. δολάρια σε εισπράξεις) που πάει, με έξυπνο τρόπο, κόντρα στο κατεστημένο, χρησιμοποιώντας τις παραδοχές για τα στερεότυπα της πατριαρχικής μας κοινωνίας αναφορικά με τη γυναίκα. Π.Φ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

7) «Φόνισσα»

"Φόνισσα": Η καλύτερη ελληνική ταινία των τελευταίων ετών

Η Εύα Νάθενα καταφέρνει να δώσει καθηλωτική κινηματογραφική διάσταση και επίκαιρο κοινωνικό πρόσημο στην αριστουργηματική νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η οποία φωτίζει την αδιέξοδη κατάσταση της γυναίκας στην ελληνική νησιωτική ύπαιθρο του 1900.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Σχολιάστε